Oljeavskiljare krävs för att minska utsläpp av oljeförorenat vatten vid verksamheter där det finns risk för spill och utsläpp av oljeprodukt. I svensk standard SS-EN 858–1 och 858–2 ställs krav på oljeavskiljare klass 1 och klass 2. Oljeavskiljaren ska uppfylla kraven enligt dessa standarder vad gäller bland annat installation, märkning, provtagning, tömning, kontroller, drift och underhåll.
Fastighetsägaren är ytterst ansvarig för att en oljeavskiljare finns installerad. Oljeavskiljaren ska vara rätt dimensionerad utifrån den verksamhet som bedrivs på fastigheten. Fastighetsägare/verksamhetsutövare ska föra journal över utförda kontroller, underhåll och tömningar. Fastighetsägaren kan bli skadeståndsskyldig vid stopp/skada i det kommunala avloppsnätet om skadan kan härledas till utsläpp från fastigheten.
Oljeskiktet mäts med ett genomskinligt kontrollrör med bottenventil. Ventilen i botten öppnas när röret sänks ner vertikalt och stängs när röret lyfts upp. I röret får man i princip upp ett prov som utgör ett vertikalt tvärsnitt av vattnet i brunnen. Slamlagret mäts med hjälp av en slammätare med graderad sticka. I enlighet med EN-SS-855-2 ingår följande i en kontroll:
Två fordon är på plats samtidigt vid en besiktning. Dels en servicebuss med utrustning såsom kamera, laseruppmätning, täthetskontrollsutrustning (kallat Leakfox), plugg, tripod m.m. Och dels en slamsugningsbil som används som vanligt för tömning, renspolning och påfyllnad av vatten. Mättiden för täthetskontrollen beror på oljeavskiljarens ytstorlek och skiljer sig därför åt från oljeavskiljare till oljeavskiljare. (Då oljeavskiljarnas storlek varierar gör vi 5-årsbesiktningar på timdebitering.) Följande kontrolleras även i en 5-årsbesiktning:
Nej, men vi känner till några olika företag som vi kan rekommendera.
Ja, det kan vi via en underentreprenör.
Ja, vi utför både stickprov och dygnsprov och vår personal är certifierad att utföra vattenprovtagning enligt SNFS 1990:11 MS 29.
För fordonstvättar – Se över er kemikalieanvändning och dosera enligt tillverkarens rekommendationer.
För mer information: Kemikaliesvepet/Naturskyddsföreningen
Ja, för att förhindra att olja/oljeskadat vatten läcker ut i marken. Alla genomföringar i oljeavskiljaren måste vara täta.
Ja, Cleanpipes besiktningsmän är utbildade enligt SS-EN 858-1&2 och Europanorm 1999-100 och utför både flödesberäkningar och dimensionering.
Äsperedsgatan 8
424 57 Gunnilse
Org. nr: 556150-3847
Moms nr: SE556150384701